یک پیمانکار نما می داند سبک طراحی و اجرای نمای ساختمان در شهرها و کشورها کاملا متفاوت است و می تواند تحت تاثیر عوامل متعددی چون اقلیم ، آب و هوا ، همجواری ها و …. واقع شود. در کشور ما در گذشته های نه چندان دور از نماهای آجری یا شیشه ای استفاده می شود و طراحی و اجرای نمای ساختمان من جمله کاخ ها و عمارات با استفاده از جداره های سنگی ، ستون و سرستون های مشکل که دارای قوس های گرد و پهن بودند اجرا می شدند ، این روزها با طراحی نماهای رومی و هخامنشی استفاده از چنین سبک هایی مجددا مرسوم شده و به نوعی به گذشته رو آورده است .
اجرای نما ساختمان بر اساس متدهای اجرایی و متریال های متعدد کاملا روش های متختلفی دارد و تماما بستگی به ابزارهای کاربردی ، شکل ، فرم و تزیینات مدنظر معماران دارد که به صورت متراژی یا به شکل پیمانکاری اجرا می شود . در ادامه مطلب به بیان انواع روش های اجرایی اجرای نما ساختمان می پردازیم.
اجرای نمای ساختمان با در نظر گرفتن مواد و مصالح به سه شیوه قابل اجراست :
از این روش در گذشته توسط پیمانکار نما بیشتر استفاده می شد ، بهره گیری از این روش سبب ایجاد هم ترازی ساختمان و در نتیجه مستحکم شدن آن می شود این روش اجرایی توسط استادکار انجام می پذیرد .
پیمانکار نما درسال های قبل برای تزیین نما با استفاده از متریال هایی همچون کاشی ، سرامیک ، آجرنما از ملات که ترکیبی از ماسه ، سیمان و آب بود ، استفاده می شد اما امروزه علاوه بر ریختن مقدار کمی دوغاب در پشت این متریال ها هنگام اجرا از چسب استفاده می شود . چسب می تواند حرکت ارتعاشی سرامیک ، کاشی یا آجر را به حداقل برساند . روش اجرای نما با استفاده از چسب به گونه ای است که در ابتدا قبل از جای دادن مصالح بر روی دیوار پشت آن را تمیز کرده و به صورت یکدست با چسب می پوشانند و پس از اتمام کار بین درزها توسط ملاتی از سیمان سفید پوشانده می شود که این کار سبب مستحکم شدن نما و عدم ریزش آن می گردد.
این روش اجرایی از سوی پیمانکاران نما بسیار مورد توجه واقع شده است و با استفاده از ورق های کامپوزیت و یا چوب انجام می پذیرد که هر کدام تکنیک های پیاده سازی خاص خود را دارند از جمله مزایای نمای خشک می توان به موارد زیر اشاره نمود :
اجرای نمای آجری به دو شیوه خشک و تر برای پیمانکار نما امکانپذیر است. در کشور ما برای کاهش هزینه پیمانکار نما بیشتر از روش تر استفاده می کند.
پیمانکار نما با توجه به سلیقه کارفرما بعد از انتخاب نوع سنگ مناسب برای اجرای نما، باید با استفاده از شاقول یا دوربین، بیرونیترین قسمت ساختمان مشخص کند. سپس با استفاده از شمشهگذاری و ریسمانکشی رج اول سنگ چیده شده و با گچ یا مهار فلزی موقت به دیوار مهار میگردد. سپس پشت سنگها با استفاده از دوغاب ماسه و سیمان پر میشوند. در نماهای طرحدار بهتر است با شاسیکشی هر بخش را جداگانه اجرا و مشخص کرد تا در مرحله سنگچینی دچار مشکل نشویم.
برای جلوگیری از ریزش نمای سنگی از اسکوپ کردن سنگ به خارجیترین قسمت دیوار و یا شاسیکشی نما استفاده میشود. همچنین میتوان سنگ نما را به دیوار پشتی پیچ کرد که دارای ضوابط اجرایی مختلف است.در هنگام اجرای نما باید درز انقطاع را با مصالح نرم و انعطافپذیر استفاده کرد.
قطعات با هندسههای پیچیده باید به صورت پیشساخته تولید شوند و به صفحات فلزی که از پیش در قسمت خارجی تعبیه شدهاند متصل شوند. برای ساخت دوغاب از ماسه شسته با ضریب نرمی متوسط و سیمان با عیار۴۰۰ کیلوگرم در مترمکعب استفاده میشود.
پیمانکار نما توسط افراد متخصص برای اجرای نمای سیمانی، ابتدا کل دیوار کرومبندی و شمشهگیری می کنند. فاصله شمشهها از هم حداکثر یک متر است. سپس ملاتی متشکل از ماسه با دانهبندی متوسط و سیمان پرتلند به نسبت ۳ به ۱ تهیه میگردد. در مرحله بعد فاصله بین دو شمشه با ملات پر شده به گونهای که ملات به دیوار بچسبد و روی با آن با شمشهکشی بین دو کروم و تخته ماله تسطیح میشود. به این کار اصطلاحا آستر میگویند. قبل از اجرای رویه برای تقویت اتصال بین آستر و رویه باید چارهای اندیشید. یک راه حل سنتی و اجرایی ایجاد شکاف و شیار در لایه پرداخت شده آستر است. برای اجرای رویه همانند اجرای واش بتن با استفاده از اجزای موقت یا دائم، قالب شکل مورد نظر را ایجاد میکنیم و سپس عملیات نهایی را با پرداخت سطح رویه اجرا میکنیم.
میتوانیم در رویه از سنگدانههای سبک یا سنگدانه عادی استفاده کنیم یا حتی از واش بتن پیش ساخته به جای رویه استفاده کنیم. پیمانکار نما میتواند در نمای سیمانی از سیمان و دانهبندی رنگی نیز استفاده کرد.
پیمانکار نما برای اجرای نمای کامپوزیت با توجه به نقشه های اجرایی، اقدام به انجام عملیات نصب که شامل زیرسازی، شاسی کشی، شیت بندی و مونتاژ پنل های آلومینیومی است مینماییم. نصب ورقهای کامپوزیت به صورت نیمه جعبه روی نما، برای تهیه این ورقها عملیات برش کاری از شیت خام، شیارزنی، خمکاری و مونتاژ توسط دستگاه های CNC یا توسط تکنسین کار صورت می پذیرد.
پس از اینکه عملیات تولید و مونتاژ ورقها به اتمام رسید آنها را با توجه به نوع روش اجرایی توسط پیچ و یا پرچ در محل نصب می کنیم. آببندی هم توسط نوارهای آببندی و یا چسبهای سیلیکونی مخصوص انجام می پذیرد.