آجر خوب باید در برخورد با آجر دیگر صدای زنگ بدهد. صدای زنگ نشانه سلامت توپری، مقاومت و کمی میزان جذب آب آن است.
آجر خوب باید در آتشسوزی مقاومت کند و خمیری و آب نشود.
رنگ آجر خوب باید یکنواخت باشد و همچنین سطح آن بدون حفره باشد.
سختی آجر باید به اندازهای باشد که با ناخن خط نیفتد
همچنین مجری نما باید دقت داشته باشد تمیز نگه داشتن سطح آجر شده در هنگام بند کشی به اندازه حساسیت در چیدمان آجرها دارای اهمیت است.
انواع روشهای اجرای نمای آجری
سنتیترین روش اجرای نمای آجری استفاده از ملات سیمان است. مزایای این روش عبارتند از:
۱- اتصال محکم نما با بدنه ساختمان است.
۲- نیاز به محاسبات مهندسی قبل از اجرا ندارد و اجرای مراحل آن توسط استادکاران انجام میشود.
۳- استفاده از سیمان، عیبهای سطح دیوار را پوشش داده و نمای ساختمان را یکدست می کند.
معایب این روش به شرح زیر است:
۱- زمان اجرای این روش نسبت به روشهای دیگر بیشتر است.
۲- وجود سیمان، دوغاب و ملاتی که به کار میرود ممکن است در صورت عدم دقت باعث کثیف شدن نمای ساختمان شود.
۳- همچنین این روش نخاله و ضایعات ساختمانی زیادی ایجاد میکند.
اولین مرحله انتخاب چسب مناسبی است که خصوصیات فنی آن با نمای آجری هماهنگ باشد. چسب مورد استفاده مانند یک ماده الاستیک عمل کرده و کلیه حرکات ارتعاشی که به زیرسازی و نما وارد میشود را دفع میکند. در مرحله بعد پلاستر سیمانی بر روی دیوار اجرا میشود تا هیچ نقطهای از سطح نما بدون چسب باقی نماند. نکته بسیار حائز اهمیت در این روش، بندکشی آجرها است که از نفوذ آب به پشتنما جلوگیری کند. با نفوذ آب، ممکن است یخزدگی اتفاق افتاده و نما از سطح جدا شود.
این روش در حال حاضر در اجرای بسیاری از نماها از جمله آجر کاربرد دارد. در اجرای نمای خشک از هیچگونه ملاتی استفاده نمیشود بلکه نمای آجر با استفاده از تجهیزات و قطعات فلزی ازجمله ریل و پیچ بر روی ساختمان نصب میشود. سیستم نمای خشک دارای اجزایی از جمله: عایق حرارتی، چهارچوب نگهدارنده، فضای خالی تهویه و اتصالات است. این روش نسبت به روشهای سنتی دارای مزیتهای زیر است:
۱- در این روش، ابتدا عایق حرارتی توسط چسب یا اتصالات به دیوار متصل میشود و سپس چهارچوب یا اسکلت بر روی آن قرار داده میشود تا آجرنما با فاصله بر روی آن نصب گردد. فضای خالی ایجادشده بین عایق و نما خود میتواند عایق حرارتی مناسب برای ساختمان باشد.
۲- سرعت نصب نما در این روش بالا است و نیازی به استادکار حرفهای برای اجرای آن نیست.
۳- این روش ضایعات ساختمانی تولید نمی کند.
از آب دادن آجرها با آب های حاوی املاح و ناخالص پرهیز کنید زیرا املاح موجود در آب پس از خشک شدن آن بر روی سطح آجر باقی خواهد ماند و ایجاد شوره خواهد نمود. توجه داشته باشید که دیوار را با آب زلال و پیش از بند کشی در دو یا سه نوبت آب داده و پس از بند کشی از آب دادن دیوار پرهیز نمایید زیرا نمکهای موجود در ملات سیمان توسط آب شسته شده و به سطح آجر میرسد و ایجاد شوره مینماید. (لطفا برای صرفه جویی در مصرف آب دیوار آجرنما را با پس آبی که کارگران دستان خود را شسته اند و یا آبی که از استخر تخلیه میشود و یا هر آب آلوده ی دیگری خیس نکنید)
پیش از کار به بنای نماکار خود درباره ی ریخته شدن ملات بر روی سطح نمای آجر هشدار دهید تا وی در صورت امکان از ریخته شدن ملات بر روی سطح کار جلوگیری نماید ولی با وجود همه ی شرایط کنترل شده باز هم امکان ریخته شدن ملات بر روی سطح وجود دارد در اینصورت توجه داشته باشید که ملات را هنگامی که خیس است پاک نفرمایید بویژه آنکه در پروژه ای مشاهده کردم که نماکار ملاتهای ریخته شده را با پارچه ای خیس پاک میکند و رد آب موجب میشد که وی گمان کند نه تنها ملات را پاک نموده بلکه موجب جلوه ی بیشتر کار نیز گشته ولی پس از خشک شدن کار همین رد آب به صورت شوره نمایان می شود و موجب دلزدگی میشود. لذا ملات ریخته شده را پس از خشک شدن به وسیله ی کاردک از روی نما تراشیده و محل آن را هرگز با آب نشورید بلکه توسط محلولی که از پخش هما تهیه میفرمایید اقدام به پاک کردن رد شوره های برجای مانده از ملات نمایید.
از خیساندن و آب دادن آجرها در درون کارتن ها بشدت پرهیز نمایید. زیرا چسب هایی که جهت چسباندن کارتن ها بکار میروند علاوه بر چسبندگی شدید بر روی آجرها و ایجاد لکه سایر مواد بکار رفته در ساخت کارتن نیز موجب آلودگی شدید آجرها شده و زیبایی کار شما را زیر سوال خواهد برد در صورت بروز هر گونه خطایی که منجر به خرابکاری هایی از این دست شود لطفا این آجرها را در دورترین نقطه ی نما بکار ببرید و از کار کردن آنها در مقابل چشم پرهیز کنید!